2020. május 6., szerda

Savanyú marhasült



A savanyú marhasült a német konyha egyik specialitása, elkészítését a kísérletező kedvű háziasszonyoknak ajánlom. Édes-savanyú íze miatt nekem az egyik kedvencem.


Hozzávalók

1.5 kg marhahús (egybe comb, vagy lapocka)


A páclé hozzávalói

  • 2 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 db babérlevél
  • 10 db borsszem
  • 5 db borókabogyó
  • 4 dl vörösbor
  • 2dl vörösborecet
  • csipet só, cukor



A süt hozzávalói

  •  2 evőkanál zsír
  • 2 hagyma
  • 1 burgonya
  •  2 ev. méz
  • 2 dl marhahúslé (leveskocka)

 A szósz hozzávalói



  • 1dl tejszín
  • 1ev. liszt
  • 5dkg beáztatott mazsola




 Elkészítése


Először elkészítjük a páclevet, amiben a húst három napig pácoljuk. A répát, zellert, fokhagymát és héjastól a hagymát kockára vágjuk. Egy mély tálba tesszük a húst, a zöldséget és hozzáadjuk a fűszereket is: a szegfűszeget, babérlevelet, borsot, borókabogyót, sót és a cukrot. Borral és a borecettel felöntjük. Lefedjük és a hűtőszekrénybe tesszük.


A pácidő leteltével kivesszük a húst a pácléből és szárazra töröljük. A páclevet leszűrjük, a zöldségeket kidobhatjuk.


A hagymát aranybarnára sütjük és egy tányérra tesszük. Ugyanabban a zsírban a húst minden oldaláról erősen megsütjük, majd egy tűzálló tálba tesszük.  Felöntjük a páclével, hozzáadjuk a hagymát, a kockára vágott krumplit, belecsurgatjuk a mézet és annyi marhahúslevet adunk hozzá, hogy ellepje a húst. Két órán keresztül letakart fedővel 200 fokon a sütőben sütjük, közben fél óránként megforgatjuk.


Amig elkészítjük a szószt, átteszük a húst egy másik tálba és lefedjük. 
Figyelem,  a sült lelke a szósz!

A hagymát és a krumplit a páclével összeturmixoljuk, lassú tűzön behabarjuk (tejszín+liszt). Ha a szósz állaga megfelelő, hozzáadjuk a mazsolát és utóízesítjük: ha kell pici ecetet, vagy mézet teszünk hozzá. A lényeg, hogy savanyú édes szószt kapjunk.


A húst szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a szószt és házi knödlivel (a receptet már megírtam) tálaljuk.



Sauerbraten (German Pot Roast) - Rocky Mountain Cooking  

A hús a páclében



Sauerbraten | Recipe | Sauerbraten recipe, German sauerbraten ... 
Savanyú marhasült gombóccal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése