A Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Tájház, a Lustige Zwerge
Nemzetiségi Óvoda, a Reményi Margit Tánccsoport, a Napsugár Óvoda és a Heimatverein Egyesület összefogásával adventi hétvégét
szerveztünk a Templom téren.
Schokátzné Taller Marika és Reményi Ági a standnál |
A Tájház a kulináris vendéglátást vállalta. Cservenyi Magdi
ötlete alapján úgy döntöttünk, hogy "Eimochtknyeil"-t
(zsemlegombócot) készítünk, és azt egy pár frankfurti főtt virslivel és
mustárral kínáljuk. A solymári sváb hagyománytól eltérően a knödlit most
nem a húsleveshez – ez a Templom téren körülményes
is lett volna -, hanem virslihez adjuk.
Würstchen mit Eimochtknyeil |
A frissen sülő gombócok illata és látványa sokakat a standhoz
csalogatott. Olyanokat is, akik nemrégen költöztek Solymárra, és kíváncsiak
voltak a helyi szokásokra, a hagyományokra és a kulináris különlegességekre.
Ezek az alkalmak lehetőséget adnak egy
jó beszélgetésre, egymás megismerésére. Az már biztos, hogy a stand bevételéből
nem fogjuk a Tájház kertjét kiépíteni, viszont új ismerősökre tettünk szert és
sok érdeklődő solymárival találkoztunk. Bebizonyosodott, hogy a Tájházban
meghirdetésre kerülő sváb főzőtanfolyamra nagy az érdeklődés. A fiatalok meg
szeretnék tanulni a hagyományos ételek készítését. Terveink szerint májustól
indul a sváb főzőtanfolyam.
Pakó Peti közel 700 gombócot sütött a két nap alatt |
A vendégek jóízűen falatoznak |
Az Eimochtknyeil az ünnepnapok étele volt. A solymári svábok
a tyúklevesbe vagy a húslevesbe tették. Emlékszem anyukám kezére, ahogy
formálta a gombócokat, amiből itt-ott még kikandikált egy-egy félig felázott
zsemlekocka. A gombócok szabályossága nem volt előírás, de nekem mégis jobban
tetszettek a sima felületű, gömb alakú formák. Én ma is ilyeneket készítek. Frissen,
ropogósan, melegen, csak úgy magában is ízlett nekünk, gyerekeknek, egyiket
ettük a másik után.
Itt a receptje Pakó Emi nagymamájától:
Eimochtknyeil (sváb zsemlegombóc)
Hozzávalók:
6 száraz zsemle
1csomag petrezselyem
3 dl langyos tej
só, bors, csipet sütőpor
olaj
Elkészítés:
A zsemléket kockára vágjuk, langyos
tejjel felöntjük majd kinyomkodjuk. Beletesszük az egész tojásokat, az apróra vágott friss
petrezselymet, egy csipet sütőport, ízlés szerint sót és borsot. Jól
összegyúrjuk, vizes kézzel 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és forró
olajban kisütjük.
Kedves Hilda! Áruld el, mi a titka, hogy ilyen szép kis gombócok lesznek? :) Nekünk mindig tallérok lesznek, sütéskor összeesnek... Köszönöm válaszod, Rita
VálaszTörlés