A Sütőklub tagjaival a solymári búcsút követő csütörtökön ismét találkoztunk, hogy megbeszéljük a süti-mustra tapasztalatait és folytassuk a sütést.
Összegezve a klub tagjainak véleményét: a süteménykínálat elegendő volt, jó ötlet volt a kávégép, teából és limonádéból is jócskán fogyott. Megbeszéltük, hogy adventkor is szeretnénk hasonló jótékonysági napot szervezni. A klub bevételét konyhai eszközök vásárlására és a Svábház bútorainak restaurálására fordítjuk.
Ezen az estén Irén néni irányításával egy régen feledésbe merült sváb receptet a Pfaunerinnét sütöttük meg. Ezt az édességet a gulyásleves, vagy a babgulyás után tálalták fel. Néhányan gyerekkori emlékeikről meséltek. Arról, amikor az apák és nagypapák bár nem
rajongtak az édességért, ezt a
sütit a vastag tésztaréteg miatt mégis kedvelték. Ezen az összejövetelen mi is megtanuljuk nagyanyáink receptjét. Kelt tésztát készítünk, a tetejét megkenjük lekvárral és a tojásfehérje habjával, majd kisütjük.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 +5 dkg kristálycukor
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 4 tojás
- 15 dkg "Ráma" margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- citromhéj
- baracklekvár
- 1 dl langyos tejhez egy evőkanál cukrot adunk és élesztővel felfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját.
- A felfuttatott élesztővel elkeverjük.
- A megolvasztott margarint a maradék langyos tejjel összekeverjük, és a tésztához adjuk.
- Lágy, nokedli állagú tésztát keverünk, amit letakarunk és fél órán át kelesztünk.
- A tésztát zsírozott tepsibe öntjük és újra fél órán át kelesztjük.
- Előmelegített sütőbe 180 fokon 20 percig sütjük.
- A tojásfehérjét 15 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük.
- 20 perc után kivesszük a tésztát a sütőből és a tetejét először baracklekvárral majd a tojásfehérje habjával megkenjük.
- Amikor a tojásfehérje aranybarnává sült akkor mondhatjuk, hogy elkészült a Pfaunerinne!