A húsvétot megelőző héten a Sütőklubban Zentai Bernadett receptje alapján ostoros kalácsot sütöttünk.
A tészta hozzávalói
A tészta hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 3 evőkanál étolaj
- 6 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- csipet só
- 25 dkg ráma margarin
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál keserű kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Először a tölteléket készítjük el. Megolvasztjuk a ráma margarint, majd először a kakaóport, és utána a porcukrot keverjük hozzá.
- A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd kelesztjük.
- A felfuttatott élesztőhöz lisztet, tojást, étolajat és egy csipet sót adunk, tésztát gyúrunk belőle.
- Az összegyúrt tésztát 6 egyenlő zsemle formájú adagra osztjuk és néhány percig pihentetjük.
- A zsemle formájú gombócokat 3-4 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük kakaókrémmel és mint a beiglit feltekerjük.
- Ha három fonat tészta elkészült, akkor azokat copfba fonjuk. Ezt megismételjük a következő három gombóccal is.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük és beletesszük a két kalácsot.
- Meleg helyen egy órát kelesztjük.
- A tetejét tojásfehérjével megkenjük, előmelegített sütőben 180 fokon, 30 perig sütjük.