Wouchentog-Lied -
Wochentag Lied – A hét napjai ének
Reggel óta a
„Wouchentog” dalt dúdolom, és irígykedem!
Nagyanyáinkra gondolok, akik nem törték naphosszatt a fejüket, hogy mit
főzzenek? Woz szüri kauchen? Ugyanis a
hét minden napjára megvolt az aznapi étel. Így az egész család tudta, mire
számíthat, ahogy a dalban a solymáriak megénekelték.
Hétfőn a vasárnapi maradékokat ették. Kedden savanyúkáposzta volt, persze hús nélkül, esetleg zsemlegombóccal. A szerda piaci nap: a solymáriak zöldséget, gyümölcsöt vittek a piacra eladni. Ott vettek egy kiflit, és azt gyümölccsel megették. Csütörtökön a kertben megtermett zöldségből szezonális főzeléket főztek, és ahhoz egy kis húst sütöttek. Ez volt a hétközi „húsnap”. Pénteken böjtöltek: a zöldségekben gazdag kiadós leveshez diós-, mákos-, káposztás- vagy grízestésztát, buktát, császármorzsát, rétest sütöttek. Szombaton is dolgoztak, és - ahogy a dal is mondja – ez volt a fizetésnap. Régen hetente kaptak az emberek fizetést, az étkezés ennek ellenére nem volt különb a többinél, leves és főzelék került az asztalra.
A vasárnapot
pihenéssel töltötték, „megtisztelték”. Legszebb ruhájukban igyekeztek a
nagymisére. A férfiak a mise után egy fröccsre összegyűltek a közeli kocsmákban,
az asszonyok hazasiettek, hogy befejezzék a vasárnapi ebédet. Mire delet ütött az óra, mindenki asztalnál
ült. A húsleveshez grízgaluska vagy házi cérnametélt, zöldség és cupákos
marhahús dukált. Második fogásként a leveshúst paradicsomszósszal ették, majd
következett a sülthús vagy a rántott szelet krumplival, savanyúsággal, olykor
kompóttal.
Hétfőn sokan manapság
is a vasárnapi maradékokat eszik. A keddi savanyúkáposztához mellékelek
egy ősi családi knödli receptet.
Hozzávalók
·
5
zsemle (Jókenyér-féle másnapos tejes zsemle), 10 gombóc lesz belőle
·
2
egész tojás
·
10
dkg vaj
·
2 fej
hagyma
·
2 dl
tej
·
1 ev.
majoranna
·
1
csomag petrezselyem
·
só,
bors, frissen reszelt szerecsendió
Elkészítése
A száraz zsemléket
kockákra vágjuk. A vaj felét
megolvasztjuk, és a kockára vágott hagymát a vajban üvegesre pirítjuk. A
zsemlét, a hagymát, a maradék vajat, a két tojást és a 2 dl langyos tejet összedolgozzuk.
A tészta állaga ne legyen folyékony, ezért a tejjel csínján bánjunk. Ha túl híg
lenne, adjunk hozzá kis lisztet.
Legvégén jön a
majoranna, az apróra vágott petrezselyem, a só, a bors és a szerecsendió.
Kézzel jól összegyúrjuk.
Vizes kézzel őszibarack
méretű gombócokat formálunk, és kanállal a lobogó sós vízbe óvatosan belecsúsztatjuk.
Miután minden gombóc a fazékban van, vegyük vissza a lángot, hogy ne forrjon.
15-20 perc után a gombócok feljönnek a víz felszínére. Ekkor kivesszük és hőálló
tálba tesszük.
Nálunk tilos volt
ételt kidobni. Ezért a megmaradt gombócokat másnap felszeleteltük, vajon
megpirítottuk, és friss zöldsalátával tálaltuk.
Az alábbi ének Kelemen
Istvánné, Gréti néni könyvének 250. oldalán található.
Nem volt itthon zsemle és petrezselyem, ezért teljes kiörlésű toaszt kenyeret pirítottam, kockára vágtam és a recept szerint elkészítettem. Új neve, "karanténos-knödli" lett.
Köszi Hilda! Jó ötlet! Kipróbálom egyik nap. Igaz egy kis vadas mártáshoz fogom elkészíteni.
VálaszTörlés