2020. április 21., kedd

Hellebrandt nagymama


Nagymamának öt gyereke volt, egy lány és négy fiú. Minden alkalommal, amikor egyik fia házasodni készült, a nagymama beutazott Budapestre. Az esküvőre dukált egy új öltöny, melyet mindig a Koronaherczeg  (ma Petőfi Sándor) utcai „posztókirálynál”, a Brammer textilkereskedésben vásárolt meg. A Brammer posztóból készült ruha, bár nagyon drága volt, de egy életre szólt.  A fiúk ebben házasodtak, és ebben temették el őket.
 

- Guten Tag, Frau Hellebrandt! Wer ist an der Reihe? – így szólította meg Brammer úr, a tulajdonos, amikor 1938 tavaszán nagyanyám beállított hozzá. Emlékezett rá, mert két évvel korábban ugyanitt vásárolt Mihály fiának egy öltönyrevalót. Ki házasodik?

- Unser Steiwü heired im Mai – válaszolta nagymama, miszerint István házasodik májusban. - És van még két fiam!

- Vosz makht mir zejer cufridn – örvendezett a kereskedő.  A „handlé” jiddisül, a mama solymári svábul beszélt, és remekül megértették egymást.

A vásárlás után a mama így búcsúzott:

- Itzt kéri zem Gerbeaud, tuat tring i á kudn, stoagn Kaffee! - most elmegyek a Zserbóba, és iszom egy jó erős kávét.


A Vörösmarthy téri híres Gerbeaud cukrászdában az ország legnagyobb tükrei csillogtak. A falak bársonnyal borítva, az ablakokon nehéz brokát függönyök, kínai vázákban délszaki növények, mindenütt ónix-márvány asztalok. Az asztalok mellett elegáns dámák cseverésztek, kifogástalan ruhájú pincérek szolgáltak ki. Nagymama, hátán a batyujával, nem nagyon illett ebbe a környezetbe.


Volt a zserbónak egy részlege, ahol kerek, magas márványasztaloknál állva is lehetett kávét inni és süteményt fogyasztani.

- Kisasszony, kérem egy Kaffee, de jó erőset! Porrafaló is adok! – ez volt a rendelés. A márványasztalnál álló svábruhás, apró termetű, nevető szemű nagymamám kortyonként, élvezettel itta a legelőkelőbb cukrászda legfinomabb kávéját. Kérges tenyerében majd összeroppant a finom porceláncsésze, miközben a csésze fülét fogva úriasan eltartotta a kisujját.

A mama életének ez volt a fénypontja.

 
Hellebrandt nagymama 1950-ben

1 megjegyzés: