2016. május 23., hétfő

Elindul az élet a Svábházban

A megnyitót követően napról-napra megtelik a Ház élettel, szervezett rendezvényekkel, új induló klubokkal és különféle egyéb programokkal.

Sokan voltak kíváncsiak a solymári Svábházra, és sokan életek a lehetőséggel, részt vettek a meghirdetett nyílt napokon.

A Svábház működéséhez szükséges hivatalos dokumentumok elkészítése közben fogadtuk a wüstenroti pedagógus-delegációt. A solymári német nemzetiségi óvodai csoportok pedagógusai és a külföldi vendégek két estét töltöttek a Svábházban. Az első este kosarat fontunk, a második este zenés búcsúvacsorát rendeztünk a vendégeknek. A magas szintű szakmai programok mellett vendégeink megtapasztalhatták a híres sváb-magyar vendéglátást is.


Május közepétől az iskolai osztályok bontott csoportokban folyamatosan látogatják a Svábházat, múzeumpedagógiai órákon vesznek részt. Akadnak olyan osztályok, akik már többször jártak nálunk, azokkal "Menekülő házat" játszunk: néhány feladat elvégzése után egy kóddal kinyílik a diákokra zárt ajtó. A tanulók a feladatok során használják német- és matematika tudásukat, pallérozzák megfigyelő- és kombinációs készségüket, és csapatmunkából is vizsgáznak. Azért egy-egy feladat megoldásakor még szükség van a kísérő tanár jelenlétére!

A még nem óvódáskorú gyerekek részére szervezzük a BABA-MAMA csoportot. A plakáton levő fotók az első foglalkozáson készültek.
Ritter Gyurival régóta tervezzük a német filmklubot. Most itt a lehetőség! Csodálatos helyen, szép környezetben találkozhatnak a német filmek szerelmesei.

Kondor Katalinnal, a Magyar Rádió egykori elnökével havonta egy alkalommal új beszélgetős sorozatot indítunk. Célunk, hogy olyan ismert személyiségeket szólítsunk meg, akik Solymáron születtek, vagy sokáig itt éltek, itt váltak felnőtté, és sikeres életutat mondhatnak magukénak. Így esett a választás az első vendégre, Heimann Zoltánra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése