2020. április 3., péntek

Ha péntek, akkor Pfaunerinne!


Hétfőn a solymári svábok étkezési szokásairól írtam. Pénteken böjti napot tartottak és a leves mellé tésztát főztek, vagy süteményt sütöttek.  Ma Pétervári Irén receptjét a Pfaunerinne-t, kelt tésztából készült édességet ajánljuk.


Pfaunerinne „Pfannen rinnen” – tepsis kelt tészta, lekvárral és tojáshabbal

Pétervári Irén receptje


A tészta hozzávalói

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor, csipet só
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • baracklekvár

A hab hozzávalói

·       4 tojás fehérje

·       5 dkg cukor


Elkészítése

1.    Langyos tejbe elkeverünk egy evőkanál cukrot és az élesztőt.

2.    A szitált liszthez hozzáadjuk a tojás sárgáját, csipet sót és a reszelt citrom héját. 

3.    Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és a megkelt élesztővel összegyúrjuk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen dagasztható tésztát kapjunk.

4.    A két tojás fehérjét habbá verjük és dagasztás közben hozzáadjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta lágy maradjon, folyjon!

5.    Mély tepsibe öntjük, meleg helyen fél órát kelesztjük.

6.    Előmelegített sütőben, légkeveréssel 160 fokon 20 percig elősütjük.

7.    Míg sül a tészta elkészítjük a tojáshabot: 4 tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

8.    Az elősütött tésztát megkenjük baracklekvárral és a tetejére rákenjük a tojáshabot.

9.    Visszahelyezzük a sütőbe és addig sütjük, amig a tojáshab aranysárga lesz.


 
 László-Marlok Nikolett a Sütőklubban

 Elészült a "Pfaunerinne"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése