Hétfőn a solymári svábok étkezési szokásairól írtam. Pénteken
böjti napot tartottak és a leves mellé tésztát főztek, vagy süteményt
sütöttek. Ma Pétervári Irén receptjét a
Pfaunerinne-t, kelt tésztából készült édességet ajánljuk.
Pfaunerinne „Pfannen rinnen” – tepsis kelt tészta,
lekvárral és tojáshabbal
Pétervári Irén receptje
A tészta hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 15 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor, csipet só
- 15 dkg olvasztott vaj
- 4 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- baracklekvár
A hab hozzávalói
·
4 tojás fehérje
·
5 dkg cukor
Elkészítése
1. Langyos tejbe elkeverünk egy evőkanál cukrot és az élesztőt.
2. A szitált liszthez hozzáadjuk a tojás sárgáját, csipet sót és a reszelt
citrom héját.
3. Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és a megkelt élesztővel
összegyúrjuk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen dagasztható tésztát
kapjunk.
4. A két tojás fehérjét habbá verjük és dagasztás közben hozzáadjuk. Ügyeljünk
arra, hogy a tészta lágy maradjon, folyjon!
5. Mély tepsibe öntjük, meleg helyen fél órát kelesztjük.
6. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 160 fokon 20 percig elősütjük.
7. Míg sül a tészta elkészítjük a tojáshabot: 4 tojás fehérjét a cukorral
kemény habbá verjük.
8. Az elősütött tésztát megkenjük baracklekvárral és a tetejére rákenjük a
tojáshabot.
9. Visszahelyezzük a sütőbe és addig sütjük, amig a tojáshab aranysárga lesz.
László-Marlok Nikolett a Sütőklubban
Elészült a "Pfaunerinne"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése