2020. április 14., kedd

Grüne Sosse


A frankfurti „zöld szósz“ Hessen tartomány specialitása. Szezonja tavasszal kezdődik, és őszig tart. Nagycsütörtökön a hesseni protestánsok asztaláról nem hiányozhat a zöld szósz, kemény tojással és sós krumplival.

Eredetéről megoszlanak a források, egyesek a 16. században Frankfurtba menekülő francia protestánsoknak tulajdonítják a receptet. Mások úgy vélik, hogy  a Lombardiából érkező kereskedők hozták a mediterrán növényeket magukkal. A frankfurtiak szeretnék, ha kedvenc ételüket a város szülöttjéhez köthetnék, így szerintük Johann Wolfgang von Goethe édesanyja a recept megálmodója. Annyi biztos, hogy Goethe igen kedvelte a Grüne Sosse-t.

A szósz hozzávalói
7 fajta friss gyógynövényből készül: turbolya, zsázsa, petrezselyem, mezei gombocska, sóska, snidling és hegyes útifű.

Mivel Magyarországon a piacon nem lehet turbolyát, zsázsát és hegyes útifüvet kapni, így „megmagyarítottam“ a receptet. A következő növények felhasználásával megközelíthetjük az eredeti recept ízharmóniáját.
  • 2 maroknyi petrezselyem, 1 maroknyi sóska, spenót, snidling, kapor, 2 újhagyma zöld szára és 5-6 citromfűlevél
  • 1 db citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 2 db savanyú uborka
  • 3 db keményre főtt tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1dl tejszín
  • só, bors
Elkészítése

A gyógynövények leveleit a vastag szártól lecsipkedjük, jól megmossuk és finomra turmixoljuk, közben hozzáadjuk a kockára vágott uborkát, tojást, a citrom héját, levét, a majonézt, mustárt, tejszínt, sót és borsot.
A frankfurti zöld szószt adhatjuk a húsvéti sonka mellé, keménytojással sós
burgonyával vagy héjában főtt krumplival. A frankfurtiak marhafartőhöz és halhoz is szívesen fogyasztják.

 Original Frankfurter Grüne Soße von kersi.king. Ein Thermomix ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése