A frankfurti „zöld szósz“ Hessen tartomány specialitása.
Szezonja tavasszal kezdődik, és őszig tart. Nagycsütörtökön a hesseni
protestánsok asztaláról nem hiányozhat a zöld szósz, kemény tojással és sós
krumplival.
Eredetéről megoszlanak a források, egyesek a 16. században
Frankfurtba menekülő francia protestánsoknak tulajdonítják a receptet. Mások
úgy vélik, hogy a Lombardiából érkező
kereskedők hozták a mediterrán növényeket magukkal. A frankfurtiak szeretnék,
ha kedvenc ételüket a város szülöttjéhez köthetnék, így szerintük Johann Wolfgang von Goethe édesanyja a
recept megálmodója. Annyi biztos, hogy Goethe igen kedvelte a Grüne Sosse-t.
A szósz hozzávalói
7 fajta friss gyógynövényből készül: turbolya, zsázsa,
petrezselyem, mezei gombocska, sóska, snidling és hegyes útifű.
Mivel Magyarországon a piacon nem lehet turbolyát, zsázsát
és hegyes útifüvet kapni, így „megmagyarítottam“ a receptet. A következő növények
felhasználásával megközelíthetjük az eredeti recept ízharmóniáját.
- 2 maroknyi petrezselyem, 1 maroknyi sóska, spenót, snidling, kapor, 2 újhagyma zöld szára és 5-6 citromfűlevél
- 1 db citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 2 db savanyú uborka
- 3 db keményre főtt tojás
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1dl tejszín
- só, bors
Elkészítése
A gyógynövények leveleit a vastag szártól lecsipkedjük, jól
megmossuk és finomra turmixoljuk, közben hozzáadjuk a kockára vágott uborkát,
tojást, a citrom héját, levét, a majonézt, mustárt, tejszínt, sót és borsot.
A frankfurti zöld szószt adhatjuk a húsvéti sonka mellé,
keménytojással sós
burgonyával vagy héjában főtt krumplival. A frankfurtiak
marhafartőhöz és halhoz is szívesen fogyasztják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése