2020. május 6., szerda

Rebarbara torta


A rebarbarát Németországban ismertem meg és nagyon megszerettem. Az alábbi receptet is ott tanultam, biztatok mindenkit, hogy próbálja ki. Aki az édes-savanyú ízt kedveli, az nem fog csalódni!

A rebarbarát sokan gyümölcsként emlegetik, holott valójában zöldségről van szó. Ázsiából Anglián és Németországon keresztül került Európába, ahol kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd zöldségként is termeszteni kezdték. Származási helyét ismerve nem meglepő, hogy hidegtűrő, humuszban gazdag, jó vízellátottságú talajt és a félárnyékot kedveli, viszonylag igénytelen növény.

Levelei hatalmas, sötétzöld színűek étkezésre nem alkalmas, mérgező.
A zöldség levelének nyelét, vagyis a szárát használjuk. Ahogy a spárgát tisztítjuk, úgy kell a rebarbara száráról is lehúzni a héját. Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, ivólének is használják és süteményt is készítenek belőle.

A tészta hozzávalói

·              4 tojás sárgája
·              30 dkg liszt
·              20 dkg vaj
·              15 dkg cukor
·              ½ csomag sütőpor

A tojás sárgáját, a vajat és a cukrot elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Kivajazott tortaformába tesszük, ügyeljünk arra, hogy a tésztát nyújtóhengerrel a forma tetejéig felhúzzuk.

A zöldség előkészítése

·              1- 1 ½ kg rebarbarát a sütés előtti napon megtisztítunk,
·              a száráról lehúzzuk a héját és 2 cm-es darabokra felvágjuk, tálcán szétterítjük, letakarjuk és a levegőn kiszárítjuk, így sütéskor kevesebb levet enged és a tészta nem vizesedik át.

A kockára vágott, kiszárított rebarbarát egyenletesen elosztjuk a tésztán, 200 fokon 
25 percig elősütjük. Közben elkészítjük a tojáshabot.

A tojáshab hozzávalói

·       4 tojás fehérje
·       20 dkg porcukor
·              1 csipet só, vagy 1/2 kiskanál citrom leve
·              1 csomag vaniliacukor

A tojás fehérjét kemény habbá verjük és az elősütött rebarbarán egyenletesen elosztjuk, 100 fokon 20 percig addig  „szárítjuk” míg a hab aranybarnára sül.


 A rebarbara szára és levele

Hartmann Hellebrandt Hilda a Sütőklubban

 Kész a süti!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése