2020. május 7., csütörtök

A Schäffer jégverem és a pince


Schäffer András módos gazda az 1930-as években a Mátyás király utcában (Pauerkoozn), a mai Tűzoltószertár helyén vágóhídat és hentes boltot üzemeltetett. Az egész évben működő vágóhídon disznót, borjút és marhát vágtak, a húst a jégveremben tárolták. Akkoriban minden kocsmának, hentesboltnak és vágóhídnak saját verme és hatalmas pincéje volt, így Schäfferéknek is.


A verembe a jeget a vasútállomás melletti rétről hozták. A réten átfolyó patak fölé gátat építettek, és a vizet a lekaszált rétre folyatták. Amikor azon a hatalmas területen a víz megfagyott, jöttek a helyi fuvarosok, és szorgalmasan vágták a jeget. Akik fuvarozásból éltek, azoknak a téli hónapokban a faszállítás mellett a jégszállítás biztosított kereseti lehetőséget. Nedves szalma közé fektették a jégtáblákat, és úgy szállították a kocsmákba, a hentesboltokba és a vágóhidakra. A jégvermekben felhalmozott jégből nyáron a lakosság is vihetett, és nem kellett érte fizetni.

Mi történt a jégveremmel?

A Tűzoltószertár építésekor talajvizsgálatokat végeztek. A vizsgálatok során kimutatható volt, hogy a telek hátsó részének föld alatti talajösszetétele igen laza szerkezetű. Az 1970-es években a solymáriak előszeretettel használták a jégvermeket, a használaton kívüli kutakat és a pincéket emésztőnek. A falu csatornarendszerrel történt kiépítése után törmelékkel temették be ezeket a föld alatti vermeket. Vajon ez lett a sorsa a falu egyik legnagyobb jégvermének is?


Mi lett a pincével?

2016 tavaszán az új tűzoltószertár építésekor a munkások egy föld alatti ajtóra bukkantak. Ezt feltárva eléjük tárult a kőből épített, 21 m hosszú, 5 m széles és 3 m magas boltíves, romos, elhanyagolt pince, a család egykori borospincéje. Nagyon sok munkával, odafigyeléssel és szeretettel a Településüzemeltetési Kft. dolgozói csodálatosan helyreállították. Ez a gyönyörű pince ma a falu egyik legizgalmasabb közösségi tere, bérbeadását a Kft. intézi, érdeklődni Polonyi Annamáriánál, a 30 854 2121 telefonszámon lehet.


A borospince a feltáráskor
 
és a felújítás után





1 megjegyzés: