2016. november 10., csütörtök

Sváb tere-fere


A sváb tere-fere csoport júniusban találkozott először.  Az első találkozáskor megfogalmaztuk, hogy szeretnénk svábul beszélgetni, szeretnénk passzív szókincsünket újra aktivizálni. Hogy ezt sikerre vigyük, olyan idős embereket hívunk meg, akikkel a hagyományokról, foglalkozásokról, az élet vidám és szomorú eseményeiről svábul beszélgethetünk. A maroknyi csapat mára egyre több új taggal bővül.

Az eltelt hónapok vendégei, Puck Magda néni a sváb viseletről, Reményi János bácsi a mezőgazdasági munkákról, Dauner Annus néni a kitelepítésről és a visszaszökés kálváriájáról, Gárdai Feri bácsi a leányszöktetésről és Puck Boris néni a lányok kelengyéjéről meséltek nekünk.

Az összejövetelek hangulata kitűnő. Jókat nevetünk egy-egy régen hallott nagyon találó sváb kifejezésen, összemosolygunk ha egy ismert anekdotát hallunk. Az is előfordul, hogy olykor elérzékenyülünk, ha valamelyik meghalt családtagunkról esik szó.

Két hetente, keddi napokon találkozunk. A következő alkalom november 22.-én 19 órakor lesz. Meghívott vendégeink Strack Jóska és Terike lesznek, akik a solymári mesteremberek életéről mesélnek.
Wügysz fü lochen? Wöügysz ned álác te Hám haucken? Wöügysz woz neihsz héen? Nohen kummc ins Pauernhaus!

Puck Boris néni mesél

A vidám hölgykoszorú


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése