Ma már húsz gyakorló háziasszony, kétheti rendszerességgel receptet
cserél és közösen süt. Alább Pétervári Irén nagymamájának receptjét adjuk közre.
A császármorzsa nemcsak a bécsi konyha egyik legismertebb édessége,
hanem a solymári svábok pénteki bableves utáni kedvence is lett.
Ferenc József császár és Wittelsbach Erzsébet bajor hercegnő
1854-ben kötöttek
házasságot. A császárnénak kedeskedve az
udvari főszakács új édességet
készített, aminek a "Kaiserinschmarrn",
császárnémorzsa nevet adta. Azonban a desszert a császárnak
jobban ízlett, mint
a vonalaira vigyázó Sissinek, így az édesség
neve császármorzsa lett.
Kaiserschmarrn – Császármorzsa,
ahogy a nagymamám készítette
Pétervári Irén receptje
2017. 09. 24.
Hozzávalók
· ¼ l liszt
·
¼ l
búzadara
·
0.5 dl
tej
·
4 tojás
·
5 dkg
cukor
·
1 citrom
reszelt héja
·
5 dkg
mazsola
·
1 dl
olaj, vagy 2 kanál zsír
·
egy
csipet só
Elkészítése
1.
A
lisztet, a búzadarát és a tejet habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát.
2.
5-6 órát
pihentetjük.
3.
A
tésztához hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tojás habját, egy csipet sót és a
citromhéjat.
4.
Felmelegítjük
a zsiradékot, beleöntjük a tésztát és addig keverjük, amig megkérgesedik.
5.
Tepsibe
tesszük, előmelegített sütőben 160 fokon sütjük, közben többször megforgatjuk,
hogy darabos legyen.
6.
Kivesszük
a sütőből, meghintjük porcukorral. A solymáriak baracklekvárral tálalták.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése