2020. március 24., kedd

Süssünk, süssünk valamit....

2017-ben néhány lelkes hölgy megalapította a Svábházban a Sütőklubot.
Ma már húsz gyakorló háziasszony, kétheti rendszerességgel receptet 
cserél és közösen süt. Alább Pétervári Irén nagymamájának receptjét adjuk közre.


A császármorzsa nemcsak a bécsi konyha egyik legismertebb édessége, 
hanem a solymári svábok pénteki bableves utáni kedvence is lett.


Ferenc József császár és Wittelsbach Erzsébet bajor hercegnő  
1854-ben kötöttek házasságot. A császárnénak kedeskedve az 
udvari főszakács új édességet készített, aminek a "Kaiserinschmarrn", 
császárnémorzsa nevet adta. Azonban a desszert a császárnak 
jobban ízlett, mint a vonalaira vigyázó Sissinek, így az édesség 
neve császármorzsa lett.
 

Kaiserschmarrn – Császármorzsa, ahogy a nagymamám készítette

Pétervári Irén receptje
2017. 09. 24.

Hozzávalók
·       ¼ l búzadara
·       0.5 dl tej
·       4 tojás
·       5 dkg cukor
·       1 citrom reszelt héja
·       5 dkg mazsola
·       1 dl olaj, vagy 2 kanál zsír
·       egy csipet só

Elkészítése

1.    A lisztet, a búzadarát és a tejet habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát.
2.    5-6 órát pihentetjük.
3.    A tésztához hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tojás habját, egy csipet sót és a citromhéjat.
4.    Felmelegítjük a zsiradékot, beleöntjük a tésztát és addig keverjük, amig megkérgesedik.
5.    Tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 160 fokon sütjük, közben többször megforgatjuk, hogy darabos legyen.
6.    Kivesszük a sütőből, meghintjük porcukorral. A solymáriak baracklekvárral tálalták.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése