2015. szeptember 25., péntek

Élő tájház




„A honismereti szakkörtől a helytörténeti gyűjteményen át a tájházig” címmel
Jaszmann Gabriella, a magyarországi Német Tájházak Szakmai és Információs Központjának vezetője meghívására gyűltünk össze kutatók, gyűjteményvezetők és tájházat működtetők Budaörsön, a Jakob Bleyer Heimatmúzeum szabadegyetemének előadásán.

Az előadó beszélt az „élő tájház” fontosságáról. A koncepcióját most formáló,  programtervét most alakító solymári tájház, „élő tájházként” szeretne működni. Feladatának tekinti tárlatvezetéssel egybekötött tematikus kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, fesztiválok és falusi ünnepek rendezését, régi szokások felelevenítését. A fesztiválokkal kapcsolatosan hallottunk néhány jól működő példát: Hartán bodza-fesztivált, Vecsésen káposzta-fesztivált, Zebegényben gőzgombóc-fesztivált, Fekeden stifolder-fesztivált rendeznek. Ezeket a fesztiválokat évről évre egyre többen látogatják. 

Felmerül a kérdés, egy solymári fesztivált milyen helyi szokás köré lehetne szervezni? Mi a legjellemzőbb az itt élő németekre? Milyen speciális solymári ételeink vannak? Van-e olyan különlegességünk ami csak a solymáriakra jellemző?

Az előadás végén néhány szépen helyreállított tájházat láthattunk. Reméljük, hogy hamarosan a solymári tájházat is ezek között a példaértékűen felújított épületek között láthatjuk.

 


Feked

Bátaszék




Somberek


Hercegkút
Hidas
Zsámbék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése