2020. június 16., kedd

Miedi, hozzál papírt!


Tauni Feitte (Tóni bácsi) a Vitéz utcában, az Okeli kocsma közelében lakott. Vasárnap délutánonként itt jöttek össze a cimborákkal. Ilyenkor iszogattak, egy-két ultipartit játszottak, beszélgettek: melyik menyecske rosszalkodott a kázliban (sikátorban), kinek lesz esküvője, ki halt meg? Hét közben nem kocsmáztak az emberek, mindenki otthon itta a maga készítette borát. Tóni a változatosság kedvéért Okelinél mindig sört ivott.

Úgy tűnik, egy alkalommal ez megártott neki. Rohanva jött ki a kocsmából, és szaladt-szaladt a Vitéz utcán lefelé. Érezte, hogy ha nem ér haza időben, nagy baj lesz. Kivágta a kertkaput, és fejvesztve rohant a budira.

Dolga végeztével vette csak észre, hogy nincs papír.
-  Miedi, pring mie á Popier! Mariska, hozz nekem papírt!
A felesége nagyotthalló volt. Tóni bácsi várt egy kicsit, majd újra rázendített, most már hangosabban:
-Miedi, pring mie á Popier!
Az asszony meghallhatott valamit, mert kijött az udvarra, körbenézett, de nem látott senkit, így újra bement.
Tóni bácsi most már torkaszakadtából üvöltött.
-  Miediiiiii! Pring mie á Popiiiiier!
Az asszony megint kijött a házból, mintha az istálló felől jönne a hang. A férje biztosan most látja el az állatokat – gondolta.
- Woz wüszt? Mit akarsz?
- Pring mie á Popier! – üvöltött a férje.
- Woooz? Á Pie? Mit? Sört? – értette félre. Host Heind nau ned knyuag ksauffe! Nem ittál ma már eleget?

Megbolondult ez a Tóni, gondolta a felesége. Méghogy vigyek neki az istállóba sört! Bosszúsan legyintett, és végleg bement a házba.


1 megjegyzés:

  1. Drága Hilda!
    megint megörvendeztettél kedves-derűs történeteddel!
    De ma enélkül is írnék: Óriási élményt jelentett a takaros rendben tartott Svábházban tett látogatásunk kórustársaimmal együtt persze nekem is, bár már láttam, de ilyen alapos, megható történetekke gazdagított "idegenvezetésben" még nem volt részem! Szívet melengető jó érzés tudni-látni, milyen jó kezekben van ez a kis "intézmény", amely még vírus idején is tartalommal, élettel teli! Már a gyönyörű, ápolt kertjét látni is élmény!
    Szívből gratulálok és kívánok minél több érdeklődőt: nagyon jó autentikus forrásból bepillanthatni a magyarországi dolgos svábok mindennapjaiba!
    Szeretettel üdvözöl
    KKati

    VálaszTörlés