A savanyú marhasült a német konyha egyik specialitása, elkészítését a
kísérletező kedvű háziasszonyoknak ajánlom. Édes-savanyú íze miatt nekem az egyik
kedvencem.
Hozzávalók
1.5 kg marhahús (egybe comb, vagy lapocka)
A páclé hozzávalói
- 2 hagyma
- 1 sárgarépa
- 1 zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 szem szegfűszeg
- 5 db babérlevél
- 10 db borsszem
- 5 db borókabogyó
- 4 dl vörösbor
- 2dl vörösborecet
- csipet só, cukor
A süt hozzávalói
- 2 evőkanál zsír
- 2 hagyma
- 1 burgonya
- 2 ev. méz
- 2 dl marhahúslé (leveskocka)
A szósz hozzávalói
- 1dl tejszín
- 1ev. liszt
- 5dkg beáztatott mazsola
Elkészítése
Először elkészítjük a páclevet, amiben a húst három napig
pácoljuk. A répát, zellert, fokhagymát és héjastól a hagymát kockára vágjuk.
Egy mély tálba tesszük a húst, a zöldséget és hozzáadjuk a fűszereket is: a
szegfűszeget, babérlevelet, borsot, borókabogyót, sót és a cukrot. Borral és a
borecettel felöntjük. Lefedjük és a hűtőszekrénybe tesszük.
A pácidő leteltével kivesszük a húst a pácléből és szárazra
töröljük. A páclevet leszűrjük, a zöldségeket kidobhatjuk.
A hagymát aranybarnára sütjük és egy tányérra tesszük. Ugyanabban
a zsírban a húst minden oldaláról erősen megsütjük, majd egy tűzálló tálba
tesszük. Felöntjük a páclével,
hozzáadjuk a hagymát, a kockára vágott krumplit, belecsurgatjuk a mézet és annyi
marhahúslevet adunk hozzá, hogy ellepje a húst. Két órán keresztül letakart
fedővel 200 fokon a sütőben sütjük, közben fél óránként megforgatjuk.
Amig elkészítjük a szószt, átteszük a húst egy másik tálba
és lefedjük.
Figyelem, a sült lelke a
szósz!
A hagymát és a krumplit a páclével összeturmixoljuk, lassú
tűzön behabarjuk (tejszín+liszt). Ha a szósz állaga megfelelő, hozzáadjuk a
mazsolát és utóízesítjük: ha kell pici ecetet, vagy mézet teszünk hozzá. A
lényeg, hogy savanyú édes szószt kapjunk.
A húst szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a szószt és házi
knödlivel (a receptet már megírtam) tálaljuk.
A hús a páclében
Savanyú marhasült gombóccal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése