A farsangi időszakban Král Vali megtanított töltött fánkot, "berlinert" készíteni. Németországban nagy keletje van ennek a fánknak. A tésztája kicsit tömörebb, a közepébe habzsákkal lekvárt, pudingot, nutellát vagy akár tojáslikőrt töltenek.

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 4 tojás sárgája
- 0,5 dl rum
- 1 liter olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A langyosra melegített tejet elfelezzük, az egyik felébe friss élesztőt morzsolunk, amit egy teáskanál cukorral elkeverünk és felfuttatjuk.
- Megszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojás sárgáját, a rumot, a tejet, a felolvasztott - de nem forró! - vajat és a felfuttatott élesztőt.
- Dagasztófejes kézi mixerrel 8–10 percig rugalmas tésztává dolgozzuk. Gombóccá formázzuk, konyharuhával lefedjük és meleg helyen egy órát keresztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, kinyújtjuk és kör alakú formákat szaggatunk belőle. A fánkokat liszttel meghintjük és újra fél órát kelni hagyjuk.
- Előkészítjük a tölteléket. A sűrű lekvárt egy kis vízzel, vagy rummal hígítjuk, a csokoládét megolvasztjuk, a pudingot megfőzzük. A tölteléket habzsákba töltjük.
- Felmelegítjük az olajat, a megkelt fánkokat 6–8 percig sütjük, félidőben egy szűrőkanállal megforgatjuk. A szép aranybarnára sült fánkot papírra helyezzük, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön.
- A tészta közepébe nyomjuk a habzsák fejét, így töltjük meg a fánkokat. Meghintjük porcukorral.
Megint egy nagy élmény volt veletek sütni, köszönöm a lehetőséget :)
VálaszTörlés