2018. február 15., csütörtök

Töltött farsangi fánkot "berlinert" készítettünk

A farsangi időszakban Král Vali megtanított töltött fánkot, "berlinert" készíteni. Németországban nagy keletje van ennek a fánknak. A tésztája kicsit tömörebb, a közepébe habzsákkal lekvárt, pudingot, nutellát vagy akár tojáslikőrt töltenek.


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 0,5 dl rum
  • 1 liter olaj a sütéshez




Elkészítése:
  1. A langyosra melegített tejet elfelezzük, az egyik felébe friss élesztőt morzsolunk, amit egy teáskanál cukorral elkeverünk és felfuttatjuk. 
  2. Megszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojás sárgáját, a rumot, a tejet, a felolvasztott  - de nem forró! - vajat és a felfuttatott élesztőt.
  3. Dagasztófejes kézi mixerrel 8–10 percig rugalmas tésztává dolgozzuk. Gombóccá formázzuk, konyharuhával lefedjük és meleg helyen egy órát keresztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, kinyújtjuk és kör alakú formákat szaggatunk belőle. A fánkokat liszttel meghintjük és újra fél órát kelni hagyjuk.
  5. Előkészítjük a tölteléket. A sűrű lekvárt egy kis vízzel, vagy rummal hígítjuk, a csokoládét megolvasztjuk, a pudingot megfőzzük. A tölteléket habzsákba töltjük.
  6. Felmelegítjük az olajat, a megkelt fánkokat 6–8 percig sütjük, félidőben egy szűrőkanállal megforgatjuk. A szép aranybarnára sült fánkot papírra helyezzük, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön.
  7. A  tészta közepébe nyomjuk a habzsák fejét, így töltjük meg a fánkokat. Meghintjük porcukorral.

1 megjegyzés:

  1. Megint egy nagy élmény volt veletek sütni, köszönöm a lehetőséget :)

    VálaszTörlés