2018. február 9., péntek

Régi sváb recept a Sütőklubban


Az év első Sütőklubjának vendégei Herr Margit néni és Varga Istvánné, Herr Magdi voltak. Margit néni receptje alapján és az ő irányításával sütöttük meg a fahéjas fánkot –„Zimmed Kropfe”, vagy „Kucked Kropfe” néven ismert süteményt. A formát ma már nem lehet megvásárolni, ügyes kezű mesteremberek egy régi minta alapján elkészítették nekünk.
A solymári sváb asszonyok fahéjas fánkkal kedveskedtek a gyermekágyban fekvő asszonyoknak.

Tészta hozzávalói:
(22-24 darab elkészítéséhez)
  • 500 gr liszt
  • 2 db tojás sárgája
  • 125 gr vaj
  • ½ -1 dl fehérbor + szóda (amennyit a tészta felvesz)
  • csipet só
Habtöltelék:
  • 3 db tojás fehérje
  • 300 gr porcukor
  • ½ dl friss vagy fagyasztott piros ribizli leve
  • 1 csomag habfixáló
 A sütéshez 1 liter olaj szükséges.

Elkészítése:
  1. A lisztből annyit veszünk el, amennyit a vaj felvesz és eldolgozzuk. A maradék lisztet, tojás sárgáját, csipet sót és a bort összegyúrjuk és kinyújtjuk.
  2. A közepébe belehelyezzük a vajas, lisztes cipót amit a tésztára rádolgozunk. A kinyújtott kétrétegű tésztát behajtogatjuk: először alulról a közepe felé, majd fentről a közepe felé, végül jobbról és balról is.
  3. Az így kapott négyzet alakú tésztát letakarjuk és egy órát pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük: kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük.
  4. A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk (2mm), a fánkforma hosszúságától függően négyzet
    alakúra vágjuk, a formára tekerjük és zsinórral rögzítjük. Forró olajban kisütjük. Papírra
    helyezzük, hogy a maradék olaj lecsöpögjön.
  5. A habtöltelékhez a hozzávalókat vízgőz fölött habosra keverjük.
  6. A fánkokat fahéjas porcukorba forgatjuk, majd a végüket egy-egy kanál habtöltelékkel megtöltjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése