Az év első Sütőklubjának vendégei Herr Margit néni és Varga Istvánné, Herr Magdi voltak. Margit néni receptje alapján és az ő irányításával sütöttük meg a fahéjas fánkot –„Zimmed Kropfe”, vagy „Kucked Kropfe” néven ismert süteményt. A formát ma már nem lehet megvásárolni, ügyes kezű mesteremberek egy régi minta alapján elkészítették nekünk.
A solymári sváb asszonyok fahéjas fánkkal kedveskedtek a gyermekágyban fekvő asszonyoknak.
Tészta hozzávalói:

- 500 gr liszt
- 2 db tojás sárgája
- 125 gr vaj
- ½ -1 dl fehérbor + szóda (amennyit a tészta felvesz)
- csipet só
- 3 db tojás fehérje
- 300 gr porcukor
- ½ dl friss vagy fagyasztott piros ribizli leve
- 1 csomag habfixáló
Elkészítése:
- A lisztből annyit veszünk el, amennyit a vaj felvesz és eldolgozzuk. A maradék lisztet, tojás sárgáját, csipet sót és a bort összegyúrjuk és kinyújtjuk.
- A közepébe belehelyezzük a vajas, lisztes cipót amit a tésztára rádolgozunk. A kinyújtott kétrétegű tésztát behajtogatjuk: először alulról a közepe felé, majd fentről a közepe felé, végül jobbról és balról is.
- Az így kapott négyzet alakú tésztát letakarjuk és egy órát pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük: kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük.
- A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk (2mm), a fánkforma hosszúságától függően négyzet
alakúra vágjuk, a formára tekerjük és zsinórral rögzítjük. Forró olajban kisütjük. Papírra
helyezzük, hogy a maradék olaj lecsöpögjön. - A habtöltelékhez a hozzávalókat vízgőz fölött habosra keverjük.
- A fánkokat fahéjas porcukorba forgatjuk, majd a végüket egy-egy kanál habtöltelékkel megtöltjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése