2015. november 11., szerda

A katonaláda titka

A tájházi gyűjtőmunka során a sváb házak padlásán, pincéjében, nyári konyhájában, az istállóban és a pajtában különféle szebbnél szebb tárgyakra, érdekes holmikra bukkantunk. Egy meghívásnak eleget téve jutottam el az egyik ismert solymári család padlására. Ott találtam rá az 1897-ben született John György, vendéglátóm nagyapjának katonaládájára, és benne sok-sok értékes dokumentumra. 







Az iratok között 1877-ből származó urbáriumlevél, John Borbála 1937-ban kézzel írott énekeskönyve, a Fővárosi Földbirtokrendező Tanács 1946. október 31.-én kelt, "Solymár községben lakó helyi és betelepítettek föld-, ház- és házhely juttatásra irányuló jogosultságának megállapításáról" szóló utasítása, 1947-ből származó Belügyminisztériumi utasítás a svábok összeírólapjainak kitöltéséről, és hasonló értékes kordokumentumok kerültek elő.



A talált és beszkennelt anyagoknak hamar híre ment a témát kutatók körében. A napokban tanulmányozta egy doktorandusz, aki nem titkolt izgalommal forgatta a napvilágra került anyagokat.




A ládát id. Milbich Tamás restaurálta, nagy köszönet lelkes, odaadó munkájáért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése