2017. március 30., csütörtök

Kisebbségek ismerkedése



A vörösvári Schiller gimnázium szervezésében török, bolgár, cseh, német és magyar diákok töltöttek egy délelőttöt a Svábházban. A  gimnazisták egy nemzetközi projekt résztvevőiként azt a feladatot kapták, hogy megismerjék egymás kisebbségeit, legyen az vallási- vagy nemzetiségi csoport. A közös nyelv a német volt.

Így tudtuk meg, hogy a török gyerekek a katolikus, a bolgárok az örmény, a csehek és a németek a szorb (a németországi Lausitz környékén élő szlávok), a magyarok a sváb kisebbség kultúrájával szeretnék a résztvevőket megismertetni.

A Svábház egykori lakóinak, a Posovszky családnak a története hűen tükrözi a magyarországi németek XX. századi sorsát.  A diákok odaadó figyelemmel és átéléssel hallgatták a Svábház vezetője által írt és Horányi Zsófi szájából sváb nyelven elhangzott „Trei Krumbien” („Három szem krumpli”) novellát, mely igaz történeten alapul.  

A megható csendet Irén néni hívó szava törte meg, aki a diákokkal „Királdi Kropfét”, azaz csöröge fánkot sütött. Ebéd előtt mindegyik nemzetiségi csoport elénekelt saját nyelvén egy-egy dalt, ekkor jött a bableves krumpligombóccal és desszertnek a csörögefánk.

Az interaktív-szekrényünk is felkeltette a diákok érdeklődését, szívesen magukra öltötték a solymáriak egykori hétköznapi viseletét.

Köszönet a Schiller Gimnázium projektkoordinátorának, Gerd Plambeck tanár úrnak, hogy érdemesnek találta a solymári Svábházat egy nemzetközi projekbe beilleszteni.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése