2016. június 9., csütörtök

Pomázi diákok Solymáron

Június 8.-án csütörtökön, nagy volt a jövés-menés a Templom téren.
A solymári iskola diákjai osztálykirándulásra indultak Szentendrére, a pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai hozzánk érkeztek. 

A 120 diákot a solymári Kegytemplomban Marlokné, Cservenyi Magdolna köszöntötte. Olyan élvezetesen mesélt a templom történetéről, hogy azt az elsős és a nyolcadikos diákok egyaránt nagy élvezettel hallgatták. A templomi bemutatót Partlné, Olgi szép orgonajátéka zárta.

Ezután négy csoportra osztottuk a gyerekeket. 

Magdi és Marika néni az első csoportnak a múzeum régészeti, néprajzi részlegét, majd a szatócsboltot és a gyógyszertárat mutatta be. Dalos Andrásné, Berliner Andrea és Jármy Éva volt segítségükre.

A Színben, a második csoportnak  Mentesi József mezőgazdasági eszközöket mutatott. Egyiket másikat ki is próbálhatták a diákok.

A harmadik csoportnak Jablonkay Mária, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője vetített képes előadásban a Rózsaesküvők hagyományáról mesélt. 

A negyedik csoport a Svábházba látogatott. A ház történetéről, az építtető Posovszky család sorsáról, egy-egy érdekes használati tárgyról, solymári anekdotákról többnyire német nyelven folyt a beszélgetés. A csoportokban mindig akadt egy-két németül jól értő diák, akik fordítottak a többieknek. A vendéglátásról sem feledkeztünk meg! A látogatás végén zsíros kenyérrel és a konyhakertből friss zöldhagymával kínáltuk a tanulókat.





A solymári szervezők tapasztalata:
  • forgószínpad-szerűen akár 120 gyereket is lehet foglalkoztatni,
  • szeptembertől "Projekt nap Solymáron" címmel, egész napos foglalkozást szeretnénk a német nemzetiségi iskolák számára meghirdetni,
  • a programot a solymári vár bemutatásával szeretnénk kibővíteni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése