2016. február 5., péntek

Hogyan fog működni a solymári tájház?




A tájház felújítása során nap mint nap újabb váratlan kihívások teszik a szakembereket próbára. A minap a Településüzemeltetési Kft dolgozói a folyosó mennyezetéről néhány négyzetméternyi lehulló vakolatot rögzítettek volna, de hiába! Jött az egész mennyezet. Így történt, hogy le kellett verni a teljes mennyezetet és újra vakolni. Plusz munka, plusz költség, plusz idő!



Örvendetes hír viszont, hogy a romos nyári konyhából kialakított férfi és női mosdó elkészült, csak a szaniterek felszerelése maradt hátra.




Elérkezettnek látjuk az időt, hogy ne csak a ház belső és külső munkálatairól tájékoztassuk a blog olvasóit, hanem a solymári Bauernhaus (parasztház)  jövőbeli működtetéséről is szóljunk néhány szót.

A tájházak általában korlátozott területű kiállítótérrel rendelkeznek, és a hagyományos tájház-berendezési gyakorlat állandó kiállításként mutatja be az egykori falusi életet. A környék tájházainak példája alapján tudjuk és látjuk, hogy a legnagyobb muzeológiai gondossággal megrendezett tárlat is elfárad, elöregszik egy idő után, mert kevés látogató számára nyújt újdonságot. A tájházak iránti érdeklődés országos szinten csökken.



Ezért már a felújítás kezdetén meghatároztuk, hogyan szeretnénk a solymári tájházat működtetni. Elsődleges szempont volt, hogy az 1930-as években épült jellegzetes solymári sváb parasztház belső tereiben látható legyen az eredeti berendezés, ugyanakkor legyenek különféle programok szervezésére alkalmas terek is. Így a házban a „tiszta” szoba és a konyha eredeti állapotában látható. Az interneten található képek közül, talán erre fog a  konyha a legjobban hasonlítani.


Az előszoba és az egykori gyerekszoba a mai követelményeknek megfelelő interaktív helyiségként, modern megvilágítással várja majd a látogatókat. A spájzban a hagyományos stelázsi és bödönök mellé modern mini-konyha is kerül, hiszen a rendezvényekkel együtt járó vendéglátásra is gondolni kellett. Az általánosságban igen rossz állapotú gazdasági épület nyári konyhájából,- ahogy erről fent már írtunk - férfi és a női mosdó lett kialakítva.

Tanulván a hagyományosan működő tájházak gondjaiból, a solymári parasztház egyrészt a településen megvalósuló kulturális programokhoz szeretne kapcsolódni, másrészt az iskolai népismereti tantárgyhoz köthető múzeumpedagógiai foglalkozások, tematikus hétvégék szervezésére nyújt lehetőséget. Tervezünk ezen felül diákoknak német nyelvű drámapedagógia foglalkozásokat, a pajtában felnőtt és gyermek sváb nyelvű színielőadásokat. Lesz főzőtanfolyam, ahol a különleges helyi specialitásokat tanulhatjuk meg és az érdeklődőknek sváb nyelvtanfolyam. Tervbe van véve beszélgetős estek, borvacsorák, német nyelvű filmklub, könyvbemutatók és nyáron az udvaron zenés-éneklős sördélutánok szervezése is. 

Szeretnénk ha a solymári tájház nemzetiségi "kultúrközpontként” működne, ahova szívesen betérnek mindazok, akik érdeklődnek a falu sváb kultúrája iránt. Fiatalok, akik szeretnék a sváb nyelvet megtanulni, vagy egy jó német filmet megnézni. Idősek, akik szívesen megtanítanak bennünket kézimunkázni, főzni, sütni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése