2015. október 12., hétfő

Készül a leltár

A legutóbb közzétett felhívás után sok textíliát ajánlottak fel a lelkes solymáriak. Kaptunk 1937-ből származó stafírunghoz (kelengyéhez) tartozó törölközőket, hímzett konyharuhákat, fésű- és kefetartót, varrógépterítőt, falvédőt, ágyneműt, kék-piros szárhímzéssel készített asztal- és hokedli-terítőket, komódterítőt, hímzett és horgolt polc-csipkéket.

A solymári parasztházak ablakait annak idején horgolt függönyök díszítették. A Tájház 15 ablakfélszárnyára Blum Jánosné Emi néni és testvére, Erdős Jánosné Terike fog horgolni 50x70 centiméteres függönyöket. Előre is nagy köszönet azért, hogy magas fokú szakmai hozzáértéssel társadalmi munkában elvállalták ezt a feladatot.

A gyűjteményből hiányzik még sváb feliratú falvédő, dupla ágyra ágynemű, két dunyhahuzat és négy párnahuzat. Bár kaptunk egy-egy darabot, azokkal nem tudunk két sváb ágyat a Solymáron szokásos felállított dunyhákkal megvetni.

Minden adományt ajándékozási szerződés keretében fogadunk el. A kapott tárgyakat leltárkönyvbe vesszük, és többféle szempont szerint katalogizáljuk. A bútorokat raktárban, a textíliákat itt-ott magánházaknál helyezzük el a Bauernhaus megnyitásáig.









Vidáman hangulatban folyik a leltározás
1937-ből származó hímzett lenvászon törölköző





Hímzett polc-csipkék



A képen látható piros kiskockás párnahuzatból kaptunk két darabot, de hiányzik a dunyhahuzat.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése