2021. május 12., szerda

Elisch mester keresztje

A napokban Elisch János díszítőfestő-aranyozó mester egy keresztet adományozott a falunak, az alábbi levél kíséretében.

Évek óta foglalkoztatott a gondolat, hogy a magam eszközeivel ezekben az erőt próbáló időkben, mit tehetnék Solymár községért. A teremtő tehetséggel ajándékozott meg, amivel élni kívántam, így a gondolat és a tett eggyé vált.

Solymár, ahol élek, számomra nemcsak a lakóhelyet jelenti, hanem a szülőföldet is. A „Magyar Kereszttel” tiszteletemet szeretném leróni német származású őseim előtt, akik vérük verejtékével megművelték ezt a földet, akik a mostoha körülmények ellenére helyt álltak, hazát teremtettek, és akiket a múlt században oly megalázó módon elűztek. A korona és a trikolor magyarságunk, az aranyfénysugarak az örökkévalóság, a hit, haza, béke és szeretet ezüst alapon fekete gravírozott betűkkel a gyászt jelentik.

Fontos volt számomra, hogy alkotásom a falu első házába, Solymár Nagyközség Polgármesteri Hivatalába  kerüljön elhelyezésre.

Köszönettel tartozom Pál József bútor restaurátor-faszobrásznak a famunkáért, és Molnár Éva ötvösművésznek a korona elkésztéséért.

Tisztelettel: Elisch János, díszítőfestő-aranyozó

Solymár, 2021. május 10.

 

 

      Elisch János, díszítőfestő-aranyozó mester

 

Elisch Jánosnak nem kell cégér! Anélkül is megtalálja mindenki az országos hírnévnek örvendő díszítőfestő-aranyozó mestert. A lokálpatrióta Elisch mester nevéhez számtalan kép, szobor, bútor és orgona felújítása fűződik, de a legbüszkébb a solymári Szűz Mária kegytemplomban elvégzett munkáira, valamint az Iparos Egylettel közösen felújított solymári útmenti keresztekre és szabadtéri festett szobrokra.

A napokban Elisch János, Solymár Nagyközség Polgármesteri Hivatalának egy különleges keresztet ajándékozott. Hátoldalára a következőket írta: „Szülőfalumnak, 2021”.  A kereszt méltó helyre került Dr. Szente Kálmán polgármester irodájába. Reméljük, hogy az ott tárgyalók olykor feltekintenek a falon függő keresztre, amelynek üzenetéből erőt és inspirációt meríthetnek. 

Vergelt's Gott! Isten fizesse meg!


                                                       Magyar kereszt 2021 

 

Új program!

„Mesterségem címere” névvel május végén új beszélgetős műsort indítunk útjára, amelynek első vendége, Elisch mester lesz.

Ezeken az esteken olyan különös solymári embereket szeretnénk bemutatni, akik szakmájukat magas szinten űzik, akik szakterületükön továbbfejlődtek, így országos hírnévre tettek szert. Elisch János díszítőfestő-aranyozó mester egyike ezeknek a példaértékű szakembereknek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése