2016. szeptember 28., szerda

Nyár vége a Svábházban

Szívesen emlékezünk vissza az augusztus végi borkóstolóra. Meleg nyári este volt, ezért kint terítettünk az udvaron. Somló Tamással, a solymári Borháló üzlet tulajdonosával nyolcféle rozét kóstoltunk. A borokhoz háromféle sajtot ettünk: svájci Tête de Moine-t, svájci Gruyere-t és Ficsor Árpád-féle parasztsajtot. Az utóbbi sajt az évente megrendezésre kerülő országos "Sajtmustra" aranydíjasa, és megállapítottuk, hogy felveheti a versenyt a svájci sajtokkal.
 

Kondor Katalin beszélgetős műsorának nyár végi vendége Miháldy Kinga dietetikus volt. Néhány téma a jó hangulatú beszélgetésből: mennyi folyadékot igyunk naponta? Együnk-e vörös húst vagy ne? Vajat  vagy margarint vásároljunk? Milyen olajat használjunk? Hol érdemes minőségi élelmiszert vásárolni? A beszélgetés végén friss zöldségekből összeállított kóstolót is kínált Kinga, az "ország dietetikusa". Sokan ismerik őt rádióműsorokból, televíziós adásokból és újságcikkeiből. Mi, solymáriak büszkék vagyunk rá: Kinga itt született, itt járt iskolába, itt él a családjával, és ehhez a közösséghez tartozik.

A Sábház pajtaszínpada
Miháldy Kinga és Kondor Katalin
Tessék, csak tessék...bátran fogyasszanak!

A régi solymári házak padlásairól, kamráiból szebbnél szebb kincsek kerülnek még mindig napvilágra. Legutóbb Marlok Róbertné Ági ajándékozott édesapja hagyatékából képeket, régi fotókat, ruhákat, kosarakat, hintalovat. Még javában tartott a nyári szünidő, amikor a Kompanei amatőr színjátszócsoport ifjabb és idősebb tagjaival nekiálltunk, hogy a tárgyakat borító több évtizedes port letakarítsuk. A Svábház napsütötte udvarán egyszerre gyönyörű, jóságos arcú Madonna mosolygott ránk az olajfestményről. A kép azóta Kelemen Zoli jóvoltából új keretet kapott, és ma már a Svábház előszobájában köszönti a betérőket. Az ajándékok egy része a bolhapiacon volt megvásárolható, másik része a Svábház gyűjteményét gyarapítja.


Szorgos kezek


Marlok Róbertné Ági újabb kifogástalan állapotú Thonet székeket adományozott a háznak
A magára valamit is adó solymári háziasszony éléskamrája nyár végére lekvárral, savanyúsággal, befőttel van teli. Kérésünkre sok anyuka és nagymama ajándékozott egy-egy üveggel a Svábháznak.  Így búcsúra nálunk is roskadoztak a konyhai polcok. Szombat délelőtt több mint száz üveg lekvárt címkézett meg a szorgos gyereksereg. Az üvegek tetejét színes kendőcskével borították és raffiaszállal átkötötték. A munka végén a konyhában tüsténkedő anyukák jóvoltából palacsinta-party-t rendeztünk.


.
Beköszöntött a szeptember, és eljött a solymári búcsú ideje.

Első alkalommal szerveztünk pincesétát még meglévő borospincékbe. A huszonöt főben maximált létszámú sétára negyvenen jöttek el. Kizárólag erre az egy délutánra nyitotta meg látogatók számára a pincéjét Mentesi József és Taller János. A filoxéra pusztítása előtti időkben mindkét család szőlészettel és borászattal foglalkozott, abból éltek. Ezért építettek ilyen nagy pincéket. A házigazdák mind a mai napig művelnek szőlőt, és úgy készítik a bort, ahogyan az őseik. Kitűnő vendéglátásban volt részünk, a borhoz zsíros- és töpörtyűs kenyeret kínáltak, házi sütit kaptunk, és elhangzott egy-két családi történet is. A harmadik pincét, a Schäffer család egykori borospincéjét  az elmúlt hónapokban tárták fel az épülő Tűzoltószertár udvarán. A Településüzemeltetési Kft. dolgozói kitakarították és beszerelték a villanyt, így teljes pompájában látható ez a nagy pince is. A sétának ez volt az utolsó állomása. Mivel itt bort nem kaptunk, jobb híján a magunkkal hozott pálinkával búcsúztunk a résztvevőktől.

Bejárat Taller János pincéjébe

Tallerék pincéjében a féltve őrzött jó évjáratok
Taller János, a büszke gazda
Mentesi József a pincéje előtt
Terített asztal és házi süti várta a vendégeket
A Schäffer család egykori pincéje

A búcsú ideje alatt a Svábházban bolhapiac, lekvárstand, "Eimochtkneil" (azaz svábgombóc)-stand, fröccs-stand és a helyi amatőr kézművesek standja várta az érdeklődőket. A kora délutánra meghirdetett "Svábházi sétára" sokan voltak kíváncsiak. A látogatók megismerkedhettek a Svábház múltjával, egykori lakói történetével. A délután folyamán a Kompanei színjátszócsoport rövid komédiát adott elő, majd a wüstenroti zenészek szórakoztatták a közönséget.
A polcon sorakozó lekvárok szépen fogytak
Bolhapiac
Bíró Attila a bolhapiac egyik szervezője az utolsó krizantém boldog tulajdonosával
Szappan és táska stand   
Készül az Eimochtkneil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése