2015. szeptember 23., szerda

Az első múzeumpedagógiai foglalkozás a Tájházban



Naszály Nóra, a solymári Fészek Waldorf iskola negyedik osztályának tanítója, diákjaival ma reggel ellátogatott az épülő Tájházba. A negyedikesek helyismereti epochájuk keretében ismerkednek a svábok szokásaival, nyelvével, hagyományaival. A látogatók örültek, hogy lehetővé tettük a felújítás alatt álló ház megtekintését.

A gyerekek a kapuban a solymári himnuszt énekelték. A ház egykori építtetőjéről és családjáról elhangzott néhány történet után bementünk a házba, hogy felfedezzük hol lehetett a konyha, a tiszta szoba, a gyerekszoba.




 
A kupacokban álló színes járólap mintázatát nagy odafigyeléssel és élvezettel rakták össze.


A padláson egy régi irkát találtak a gyerekek, amibe az 1971-72-es tanévben egy kisfiú a fogalmazásait írta. Az írásokat és a gyűrött lapokat az érdeklődő, kutató-restaurátor-diákok megígérték hogy elolvassák, lapjait kivasalják és visszahozzák. 





                                                   A ház homlokzatáról készült rajz



A tél beállta előtt a diákok segítségével sikerült a pünkösdi rózsát is elültetnünk.





A foglalkozás végén a gyerekek egy nagy kosár diót gyűjtöttek és elültették Kárpáti nénitől kapott pünkösdi rózsa gumóit is. A két szőlőtőkén bőségesen termő, mézédes szőlőt is leszüreteltük.

Megígérték, hogy a Bauernhaus-Tájház megnyitójára újra eljönnek és akkor a solymáriak himnuszát már két szólamban fogják énekelni.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Hilda!

    Nagyszerű élmény volt a gyerekeknek ez a foglalkozás.
    Eszter lányom nagy örömmel mesélte, hogy olyan szekrényt látott a házban, mint a dédnagymamáé. Pesze néhány fantasztikus kinccsel is gazdagabbak lettünk pl. valaminek a szépen faragott nyele, egy üres parfümös üveg (ez utóbbi a 1980-as évekből). :-), na és persze a történetek, amiket meséltél.
    Köszönjük!
    Szabó Á.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hartmann Hilda!

    A Fészek Iskola köszöni az egyedülálló lehetőséget, hogy az idei tanév 4. osztályosai vehettek részt a solymári Bauerhaus első múzeumpedagógiai foglalkozásán!

    Köszönettel!

    Amati Gergely
    Fészek Iskola

    VálaszTörlés