Oldalak

2017. szeptember 26., kedd

Pfaunerinnét sütöttünk Irén nénivel

László-Marlok Niki beszámolója

A Sütőklub tagjaival a solymári búcsút követő csütörtökön ismét találkoztunk, hogy megbeszéljük a süti-mustra tapasztalatait és folytassuk a sütést.

Összegezve a klub tagjainak véleményét: a süteménykínálat elegendő volt, jó ötlet volt a kávégép, teából és limonádéból is jócskán fogyott. Megbeszéltük, hogy adventkor is szeretnénk hasonló jótékonysági napot szervezni. A klub bevételét konyhai eszközök vásárlására és a Svábház bútorainak restaurálására fordítjuk.

Ezen az estén Irén néni irányításával egy régen feledésbe merült sváb receptet a Pfaunerinnét sütöttük meg. Ezt az édességet a gulyásleves, vagy a babgulyás után tálalták fel. Néhányan gyerekkori emlékeikről meséltek. Arról, amikor az apák és nagypapák bár nem rajongtak az édességért, ezt a sütit a vastag tésztaréteg miatt mégis kedvelték. Ezen az összejövetelen mi is megtanuljuk nagyanyáink receptjét. Kelt tésztát készítünk, a tetejét megkenjük lekvárral és a tojásfehérje habjával, majd kisütjük.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 +5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 15 dkg "Ráma" margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • citromhéj
  • baracklekvár
Elkészítése:
  1. 1 dl langyos tejhez egy evőkanál cukrot adunk és élesztővel felfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját.
  3. A felfuttatott élesztővel elkeverjük.
  4. A megolvasztott margarint a maradék langyos tejjel összekeverjük, és a tésztához adjuk.
  5. Lágy, nokedli állagú tésztát keverünk, amit letakarunk és fél órán át kelesztünk.
  6. A tésztát zsírozott tepsibe öntjük és újra fél órán át kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőbe 180 fokon 20 percig sütjük.
  8. A tojásfehérjét 15 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük.
  9. 20 perc után kivesszük a tésztát a sütőből és a tetejét először baracklekvárral majd a tojásfehérje habjával megkenjük.
  10. Amikor a tojásfehérje aranybarnává sült akkor mondhatjuk, hogy elkészült a Pfaunerinne! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése