Pétervári Irén gyakorlott mozdulataiban nem volt különleges titok, csak egy! A rétestészta kinyújtásához TÜRELEM és IDŐ kell. A tésztához nem kellett sok hozzávaló, - ezen meg is lepődtünk - viszont kézzel kellett összegyúrnunk, ami felért egy konditermi edzéssel. Amíg "pihent" a tészta, addig szorgos kezek a tölteléket készítették elő, volt aki almát reszelt és volt aki a túrót keverte össze.
Ezek után kinyújtottuk a tésztát.
Árgus szemekkel figyeltük, mitől marad a tészta egyben és nem szakad el? Lassan és türelmesen kellett az asztal közepére helyezett gombócot kézfejjel a tészta alá nyúlva úgy széthúzni, hogy ne szakadjon el.
A kinyújtott tésztát zsírral meglocsoltuk, zsemlemorzsát és a különféle töltelékeket túrót, meggyet, mákot, almát szórtunk rá. Feltekertük és türelmetlenül vártuk, hogy kisüljön az első tepsi, majd a második és a harmadik. :)
Újra szép estét töltöttünk együtt a recept-csere csapattal. A friss rétes illata egy-két járókelőt is becsalogatott az utcáról.
Következzen a recept, bár ezt látni és tapasztalni kell!
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 evőkanál zsír
- 1 kiskanál só
- 1 l langyos víz
- A hozzávalókat kimérjük és addig gyúrjuk, míg elválik az edény falától ill. a kezünktől. Lágy tésztát kell kapnunk.
- Miután elkészülünk a tésztával, négy részre osztjuk cipót formálunk, tetejüket megkenjük olvasztott zsírral és lefedve 20 percet pihentetjük.
- Következik a legnehezebb fázis, a tészta "kihúzása". Két kézzel óvatosan alányúlunk és kézfejünket rázogatva óvatosan nyújtjuk minden irányba, míg hajszál vékony nem lesz és akkora, mint az asztal.
- Ezután a vastag tésztavégeket mind a négy oldalon lefejtjük.
- A tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk és egyenletesen rákenjük a kiválasztott tölteléket.
- Felhajtjuk a rétes oldalát, ide is teszünk a zsírból és a töltelékből.
- A téglalap hosszabbik oldalánál a terítő segítségével óvatosan felhajtogatjuk.
- Mi mindkét irányból csináltuk, így keskenyebb, de kiadósabb rudakat kaptunk.
- Méretre vágtuk és tepsikbe raktuk. Tetejüket megkentük zsírral.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
- 1 kg túró
- kis pohár tejföl
- 3 tojás habja külön felverve
- 3 tojás sárgája
- 20 dkg porcukor
- pici fahéj
- vaníliás cukor
- 1 citrom héja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése